TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDARTLARI (TSRS)
Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (‘’TSRS’’), Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayınlanan, karara göre tabi olan işletmelerin sürdürülebilirlik raporlamalarında uyacakları genel hüküm ve esasları belirleyen standartlar bütünüdür.
Bu standartların uygulama kapsamına İlişkin Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Kurul Kararı 32414 sayılı ve 29.12.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Amacı küresel rekabet güçlerinin korunması ve artırılması, yerli ve yabancı finansmana erişim kolaylığı sağlanması, marka değerlerinin artırılması, paydaş beklentilerinin karşılanması konularında katkı sağlanmasıdır.
Bu kapsamda hazırlanacak Sürdürülebilirlik Raporlarında, Uluslararası Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (“IFRS”) bünyesinde oluşturulan ve Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (“ISSB”) tarafından yayınlanan; IFRS S1 (“General Requirements for Disclosure of Sustainability-related Financial Information) ve IFRS S2 (“Climate-related Disclosures”) standartları belirlenmiştir.
Karar doğrultusunda IFRS S1 (‘’General Requirements for Disclosure of Sustainability-related Financial Information’’),
TSRS 1 (‘’Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler’’); IFRS S2 (“Climate-related Disclosures”), TSRS 2 ‘’İklimle İlgili Açıklamalar ‘’ olarak tanımlanmıştır. TSRS 1 (‘’Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler’’) Standardı; bir işletmenin kısa, orta veya uzun vadede nakit akışlarını, finansmana erişimini veya sermaye maliyetini makul ölçüde etkilemesi beklenebilecek sürdürülebilirlikle ilgili tüm riskler ve fırsatlar hakkında bilgi sunar. Bu riskler ve fırsatlar “işletmenin beklentilerini etkilemesi makul ölçüde beklenebilecek, sürdürülebilirlikle ilgili riskler ve fırsatlar” olarak da anılabilir.
Amacı; işletmenin, sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları hakkında, genel amaçlı finansal raporların asli kullanıcılarına işletmeye kaynak sağlamalarına ilişkin kararlar verirken faydalı olacak bilgilerin açıklanmasıdır.
TSRS 2 (‘’İklimle İlgili Açıklamalar‘’) Standardı ise; bir işletmenin; kısa, orta veya uzun vadede nakit akışlarını, finansmana erişimini veya sermaye maliyetini makul ölçüde etkilemesi beklenebilecek iklimle ilgili riskler ve fırsatlar hakkındaki bilgileri açıklamaktadır. Bu riskler ve fırsatlar “işletmenin beklentilerini etkilemesi makul ölçüde beklenebilecek iklimle ilgili riskler ve fırsatlar” olarak da anılabilir.
Bu hususta, bir işletmenin genel amaçlı finansal raporların aslî kullanıcılarına işletmeye kaynak sağlamaya ilişkin kararlar alırken faydalı olacak, iklimle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında bilgilendirmesi amaçlanmaktadır.
İlgili Kurul Kararında hangi işletmelerin yayınlanan standartlara uyması gerektiği detaylı olarak belirtilmiştir. Buna göre, işletmelerle ilgili 3 şart bulunmaktadır. Bu doğrultuda; aktif toplamı 500 Milyon Türk Lirası, yıllık net satış hasılatı 1 Milyar Türk Lirası, çalışan sayısı 250 kişi şartlarından en az ikisinin eşik değerini art arda iki hesap döneminde aşılmalıdır. Eşik değerlere tabi işletmeler, bu Kararda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin eşik değerini art arda iki hesap döneminde aştığı takdirde müteakip hesap döneminden itibaren TSRS uygulama kapsamına tabi olacaktır.
Uygulama kapsamında birtakım muafiyetler tanınmıştır. TSRS’nin uygulandığı ilk raporlama döneminde karşılaştırmalı bilgilerin sunulması zorunlu tutulmamıştır. Ayrıca, ilk yıllık raporlama dönemine ilişkin sürdürülebilirlik raporlarını ilgili döneme ilişkin finansal raporlarını yayınladıktan sonra raporlayabilme imkanı tanınmıştır. İlk iki yıllık raporlama dönemlerinde ise Kapsam 3 sera gazı emisyonlarının açıklanması zorunlu tutulmamıştır.
Bu çerçevede, İşletmelerin Kurul Kararında belirtilen şartları, taşıyıp taşımadığı değerlendirilip, şartlar mevcut ise; Sürdürülebilirlik Raporu’nun, TSRS 1 ve TSRS 2 standartlarına uygun olarak hazırlanması gerektiğini bilginize sunarız.