Haber Detayı

İŞ YERİ DIŞINDA KURULAN SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİKLER İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

23.08.2024 tarihli Resmi Gazete ile İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Değişiklik Yönetmeliği) ile 14.01.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde (Yönetmelik) birtakım değişiklikler yapılmıştır. İşbu makale ile anılan değişiklikler incelenecektir.

*Değişiklik Yönetmeliği ile iş yeri dışında kurulan sözleşmeler ile doğrudan satışlara ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenleyen Yönetmeliğin uygulama alanı bakımından düzenlemeler yapılmıştır.

Değişiklik Yönetmeliği ile Yönetmeliğin “Alışveriş merkezlerinde yapılan satışlara, mal veya hizmet bedeli 250,00 Türk Lirasını aşmayan satışlara, temizlik hizmetleri ile malların montaj, bakım ve onarımı, belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve boş zamanın eğlence veya dinlenme amacıyla değerlendirilmesi” ile ilgili sözleşmelere uygulanmayacağı düzenlenmiştir.

*Tüketicinin ön bilgilendirme koşulları ve sözleşmenin zorunlu içeriği düzenlenmiştir.

Tüketicinin cayma hakkının olduğu durumlarda bu hakkın kullanılma şartları, süresi, usulü, cayma hakkının hangi koşullarda kaybedilebileceği ve cayma hakkının kullanılamadığı durumlarda tüketicinin cayma hakkından faydalanamayacağı ile ilgili bilgilendirilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Yapılan değişiklik ile; tüketicinin kısa mesaj gönderebileceği telefon numarası ve/veya elektronik posta adresi iletişim bilgilerine eklenmiştir. Sözleşme’ye sözleşmenin kurulduğu il ve ilçe bilgisinin ve cayma bildiriminin yapılacağı tüketicinin kısa mesaj gönderebileceği telefon numarası eklenmesi zorunlu tutulmuş ve tüketicinin dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması şartı olduğu konusunda bilgilendirilmesi gerektiği düzenlenmiştir.

*Tüketicinin cayma hakkını kullanabildiği sözleşmeler için kendi el yazısı ile yazması gereken ifadeler düzenlenmiştir.

Tüketici; cayma hakkının kullanılabildiği sözleşmelerde “On dört gün içinde cayma hakkımın olduğu ve bu hakkı sözlü olarak kullanamayacağım konusunda bilgilendirildim. Sözleşmenin bir örneğini ve örnek cayma formunu elden teslim aldım.” ifadesini, cayma hakkının kullanılamadığı durumlarda “Bu sözleşmede cayma hakkımı kullanamayacağımın farkındayım.” ifadesini, cayma hakkını kaybedebileceği durumlarda ise; “Bu sözleşmeye konu malın ambalajının veya koruyucu unsurlarının açılması halinde; cayman hakkımı kaybedeceğimin farkındayım.” ifadelerini kendi el yazısı ile yazması zorunludur.                    

*Cayma hakkı bakımından düzenlemeler yapılmıştır.

Cayma hakkı bakımından; yalnızca satıcının cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde malı geri almakla yükümlü olduğu, bu süre içerisinde malın geri alınmaması durumunda ise tüketicinin malı muhafaza etmekle yükümlü olmadığı yönünde düzenleme yapılmıştır. Cayma hakkının istisnaları arasından; cayma hakkı süresi sona ermeden önce tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler ve ilgili maddeden “dijital içerik” kavramı çıkartılmıştır. Taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece; tüketici malı teslim aldıktan sonra ambalajını açıp maddi ortamda sunulan dijital içeriğe erişmiş olsa dahi cayma hakkını kullanabilecektir.

*Yönetmelik kapsamında faaliyette bulunan satıcı veya sağlayıcıların yetki belgesi başvurusunda bulunurken ibraz etmeleri gereken belgelerde düzenlemeler yapılmıştır.

Yapılan düzenlemeler ile artık satıcı veya sağlayıcı faaliyet belgesi yerine sicil tasdiknamesi, en son tarihli bilanço ile gelir tablosu yerine işletme hesap özeti ya da yeni işe başlamaları halinde açılış bilançosu ve yoklama fişi ibraz edilebilecektir. İl müdürlüğü tarafından; tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla ek bilgi ve belge istenebilecektir.

*Yetki belgesinin iptali bakımından değişiklik yapılmıştır.

Geçerlilik süresi dolmadan yenileme başvuru yapıldıysa yetki belgesinin süresinin bir ay süreyle uzayabileceği, Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi sonucunda yetki belgesinin iptal edilebileceği düzenlenmiştir. Geçerlilik süresi 01/04/2025 tarihinden sonra devam eden işyeri dışında satış yetki belgelerinin bu tarihe kadar yenilenmesi zorunludur. Yönetmelik 01/01/2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Sonuç

Yapılan yenilikler ile değişen ve gelişen dünyada tüketicilerin haklarına daha rahat erişim sağlaması ve daha bilinçli hareket etmesi hedeflenmiştir. İlerleyen süreçte yapılan değişikliklerin bu ihtiyaca hangi oranda cevap verdiğini takip edeceğiz.